Kako prihraniti s spremembo prehranjevalnih navad?
19.10.2022 | Uredništvo

Kako prihraniti s spremembo prehranjevalnih navad?

Sestava prehrane. Raznolikost prehrane, prehranjevalne navade. Na vse to že od malih nog vpliva predvsem družina in okolje, v katerem odraščamo. Vsi imamo svoje najljubše in ustaljene prakse. Poskusite poiskati navdih in naredite prve korake, da jih spremenite. Če vam uspe vsak dan nekaj privarčevati, bo celoten rezultat presenetil tudi vas. Začnite takoj s preprostimi ukrepi, ki ne zahtevajo dodatnih stroškov. Zmanjšajte porabo hrane. Jejte zmerno in zdravo.



Načrtovanje nakupovanja

Načrtovanje nakupovanja

Zmanjšajte zavrženo hrano. Kupujte drage mesne izdelke v majhnih količinah in jih takoj zaužijte. Podaljšajte življenjsko dobo hrane s pravilnim shranjevanjem v pločevinkah, zamrzovanjem, sušenjem, konzerviranjem ali vakuumskim pakiranjem.

  • Načrtujte kuhanje . Kuhajte nekaj dni vnaprej . Tako prihranite elektriko, plin, vodo in predvsem svoj čas. Prihranjeni čas uporabite za svoje druge dejavnosti.
  • Pri nakupovanju uporabite seznam potrebnih živil in sestavin. Zabeležite vse, kar je potrebno za nadaljnje kuhanje. Pazite na svoj papir ali e-beležnico. Potem ne boste ničesar pozabili .
  • Vsakič, ko kuhate, večkrat preverite stanje zaloge . Preverite garancijsko dobo vseh živil. Prednostno uporabljajte hrano z rokom uporabnosti. Ne delajte po nepotrebnem velikih predzalog. Na veliko kupujte le tiste izdelke, ki jih redno uživate (sladkor, moka, testenine, olje, jajca, krompir, stročnice in ostala obstojna živila, ki so osnova rednih vsakodnevnih obrokov)
  • Odpravite družinske sprehode po nakupovalnih centrih z mamljivimi oglasi in ponudbami. Raje se odpravite na družinski izlet v naravo. Nakup brez otrok vas bo stal manj.
  • Bodite pozorni na akcije v bližnjih trgovinah. Izberite živila po znižani ceni
  • Za nakupe uporabljajte kartice zvestobe ali programe nagrajevanja.
  • Po nakupih se odpravite polne in s svojimi vrečkami.

Kuhanje, shranjevanje

Kuhanje, shranjevanje

Dajte prednost domači kuhinji kot nakupu polizdelkov, dostavi ali rednim obiskom restavracije. Naj vas navdihnejo kuharske knjige. Uporabite preproste in preverjene domače recepte.

  • Omejite pripravo obrokov iz nezdravih živil. Izogibajte se hrani z dolgim rokom trajanja, polizdelkom ali sladkanim pijačam. Zamrznjene obroke in že pripravljene omake, čips ali ustekleničeno vodo uporabljajte le po potrebi kot rezervo železa. Poleg vsebnosti nezdravih prehranskih aditivov in konzervansov so tudi dražji.
  • Družinski čas dopolnite z izkušnjo izumljanja domačih namazov. Navadite se na uporabo cenejših in svežih sezonskih živil. Eksperimentirajte z okusi in domišljijo.
  • Naučite se uporabiti ostanke hrane, riž, cmoke, kruh ali sadje in zelenjavo. Ugotovite, kako. Poiščite različne domače vaje in recepte.
  • Goste in krepke juhe vas bodo pogrele in nasitile. Pripravite popolno družinsko kosilo. Učite svoje otroke tradicionalne prehrane že od malih nog.
  • Ne jejte pogosto zunaj. Popolno družinsko kosilo v restavraciji lahko občutno pokvari vaš omejen družinski proračun. Na potovanja vzemite svoje prigrizke in vnaprej pripravljeno hrano. Kosilo spakirajte v škatle za hrano in termovke. Jejte neomejeno toplo hrano, kjer koli in kadar koli je to mogoče.

TermovkeHladilne škatle

Nega in vzdrževanje

Nega in vzdrževanje

Poskrbite, da bodo vaši kuhinjski pripomočki čisti . Znebite se vseh maščob, usedlin in opeklin. Očistite tudi pomivalni stroj , še posebej črpalko in filter. Imeli boste lepo čisto posodo in prihranili pri vodi in elektriki. Uporabljajte visokokakovostne, preverjene tablete za pomivanje posode .

  • Očistite steklena vrata pečice. Ne odpirajte vrat in prihranili boste do 30 % uhajajoče toplote.
  • Iz kotlička odstranite vodni kamen, voda hitreje zavre in prihranite pri elektriki.
  • Zmanjšajte odmerke čistilnih sredstev. Zamenjajte brisače za enkratno uporabo s kakovostnimi tekstilnimi.

ČiščenjePomivalni strojiDetergenti

Domače gojenje

Domače gojenje

Preizkusite domače gojenje v stanovanjih, na terasah ali balkonih. Pogosto so neuporabljeni in prazni. Poleg prijetnega zelenja vas bodo razveselili češnjevi paradižniki, kumare in jagode. Odličnemu domačemu vonju in okusu se ni mogoče upreti. Jedi začinite s svojimi svežimi zelišči . Vedno imejte pri roki majhen vrt z dišečimi rastlinami.

  • Priskrbite si pametne cvetlične lončke . Uporabljena napredna tehnologija omogoča enostavno gojenje zelišč brez vzdrževanja. Vgrajen rezervoar za vodo zdrži 2 tedna. Osvetlitev na stebru oddaja optimalno svetlobo za rastline. Samo vstavite originalno polnilo z rastlino in substratom in imate bogat pridelek.
  • Predelajte in shranite sezonske presežke sadja in zelenjave z vrta. Prihranite prostor v zamrzovalniku. Dajte prednost preverjeni predelavi s sušenjem in konzerviranjem . Pri njihovem shranjevanju boste bistveno zmanjšali zahteve po dodatni energiji. Kisajte, izdelajte si sadne sokove, pireje, kaše, marmelade in druge prigrizke.

Sušilniki hrane

Preberite tudi

Zimske gume za varno vožnjo po mrzlih cestah

Verjetno ni več dvoma o nujnosti uporabe zimskih pnevmatik v težkih klimatskih razmerah zime. Splošno priporočilo je, da zamenjate zimske pnevmatike, če temperatura okolice pade pod 7 °C.

Domače pekarne za pripravo svežega kruha in peciva

Radi zajtrkujete svežo, hrustljavo rezino kruha ali toplo, dišeče pecivo? Potem si vsekakor priskrbite majhno domačo pekarno.

Kuhinjski roboti - zanesljivi spremljevalci pri kuhanju in peki

Odkrijte zanesljivega spremljevalca za vsakodnevno ali občasno kuhanje in peko. Postanite kreativni kuhar. Pripravite jedi z vsega sveta.

Lonci na pritisk za zdrave obroke, prihranek energije in časa

Obvladajte pripravo svojih najljubših jedi v delčku časa. Zdravo kuhanje na pari pod višjim pritiskom znatno skrajša čas priprave in s tem prihrani energijo.

Varčni televizorji za vse skozi vse leto

Sodobni televizijski sprejemniki so inteligentne, varčne SMART naprave za vsako gospodinjstvo. Bogate funkcije, ultra ploščat brezčasen dizajn, odlična slika in zvok so jih predodredili za vsakodnevno uporabo.

Izdelovalci jogurta - pomočniki za podporo naravne imunosti

Doma pripravite okusne probiotične jogurte s kakovostnim svežim ali suhim sadjem. Zagotovite si zadostno odpornost zahvaljujoč dobrim bakterijam, ki so bistvenega pomena za pravilno delovanje črevesne mikroflore.

Parni stroji za enostavno obdelavo in razkuževanje oblačil

Para zmehča in zravna vlakna v tekstilu ter tako zravna zmečkana oblačila in gube. Hkrati učinkovito dezinficira tekstil.

Kako izbrati najboljšo kavo?

Kava je ena najstarejših in najbolj priljubljenih stimulativnih pijač. Je okusen razlog za srečanja s prijatelji, za prijetno sprostitev in počitek.

Domače prekajevalnice za naravno konzerviranje in poln okus prekajenih mesnin

Dimljenje je poleg sušenja najstarejša oblika konzerviranja hrane. Priljubljene mesnice in predelave mesa so odlična priložnost za srečanje cele družine in prijateljev.

Čiščenje oken - učinkovito in moderno

Čiščenje oken, ogledal, tuš kabin ali raznih gladkih sijočih površin v domu je pogosto nočna mora. A počnite to učinkovito in sodobno.

Sprostite se ob zimskih športih

Slovaška je čudovita gorata država s številnimi dobro opremljenimi zimskimi središči. Ponujajo odlično okolje za sprostitev in šport z odličnimi snežnimi razmerami.

Kako izbrati pravo kuhalno ploščo?

Opremite svoj sodoben dom s steklokeramično kuhalno ploščo ali varno indukcijsko kuhalno ploščo. Preizkusite inovativno, zabavno, enostavno kuhanje in veliko pametnih funkcij.