Varčni televizorji za vse skozi vse leto
03.12.2022 | Uredništvo

Varčni televizorji za vse skozi vse leto

Televizijski sprejemniki s sodobnimi funkcijami so varčne, inteligentne SMART naprave za vsako gospodinjstvo. Bogate funkcije, ultra ploščat brezčasen dizajn, odlična slika in zvok so jih predodredili za vsakodnevno uporabo. Obožujete športne prenose, filmske zgodbe, razvedrilo, glasbo ali dokumentarce? Ali prejemate informacije z vsega sveta prek novičarskih kanalov? Ali nameravate svoj televizor uporabljati kot zabaviščni center z igralnimi konzolami? Imate zdravstvene omejitve, potrebujete spremljevalca ali morate varčevati z elektriko? Izberite najprimernejšo TV napravo. Osredotočite se na parametre glede na vaše nastavitve uporabe.

Diagonala označuje velikost zaslona. Splošno priporočilo je, da TV sprejemnik postavite tako, da je razdalja gledanja zaslona vsaj trikrat večja od velikosti diagonale.

S tem je povezana tudi ločljivost . Večja kot je diagonala, večja ločljivost je potrebna za kakovosten prikaz podrobnosti. Tudi od ločljivosti samega programa, tako imenovanega vira signala, je odvisno, s kakšno ločljivostjo bo program prikazan. Ali imate doma povezavo preko optičnega kabla, satelita ali IP TV preko mrežne povezave? Ali uporabljate predvajalnike CD, DVD, Blu-ray ali druge vire digitalnega signala? Današnji standard je HD in Full HD oddajanje . Glejte satelitske programe izredne kakovosti v ločljivosti Ultra HD na televizorjih 4K ali skoraj realistično prikazane programe iz zunanjih virov signala na napravah 8K . Celotna slika je narisana s točkami, tako imenovanimi piksli. Vsebujejo rdeče, zelene in modre komponente za prikaz katere koli barve. Na primer, televizorji 4K vsebujejo 3840 x 2160 slikovnih pik za prikaz vsake scene.

Ali nameravate ponoči gledati televizijo in podnevi igrati igre? Izberite napravo z večjo svetlostjo in kontrastom. Za dnevno gledanje je primeren televizor s svetilnostjo najmanj 500 cd/m2 z možnostjo individualne nastavitve. Kontrast je parameter razmerja pri prikazu črno-belega. Višji kot je kontrast, bolj žive in realistične bodo barve tudi pri dnevni svetlobi. Za kakovosten prikaz akcijskih in športnih prizorov je priporočljiva frekvenca osveževanja vsaj 100 Hz in hitra odzivnost 8 ms za tekoče gibanje. Če nameravate gledati televizijo s celotno družino in prijatelji, izberite televizijo z najširšim možnim kotom gledanja v vse smeri od sredine zaslona. Res je, da imajo različne tehnologije različne kote gledanja. Kakovost zvoka ravnih in tankih TV sprejemnikov je privzeto izboljšana s povezavo na Soundbar.

Smart TV omogoča internetno povezavo za spremljanje ponudbe iz arhiva, spletnih programov in storitev pretakanja. Različni proizvajalci podpirajo različne operacijske sisteme, na primer Android TV, Tizen, WebOs, Linux . Razširitve so tehnologije Bluetooth, DLNA ali WI-FI. Najpomembnejši parameter pri izbiri novega televizorja je izbira tehnologije zaslonske plošče. To bo vplivalo na kakovost slike, porabo energije in končno ceno.



OLED televizorji

OLED televizorji

OLED televizorji ponujajo najboljši kontrast med črno in belo. Delujejo po drugačnem principu kot LED tehnologija. Načelo organskih diod OLED plošč vam omogoča neodvisno reguliranje ali izklop osvetlitve vsakega piksla. S tem dosežemo črnejšo črnino kot z drugimi tehnologijami LED plošč. Zagotavlja najboljši kontrast za dnevno in nočno gledanje programa. OLED TV naprave odlikujejo veliki vidni koti. Vgrajeni sprejemniki omogočajo sprejem vseh osnovnih vrst televizijskih oddaj v večini pametnih televizorjev OLED. Prizemno digitalno DVB-T, kabelsko DVB-C in satelitsko DVB-S oddajanje.

  • najboljši upodabljanje črne barve v nočnih prizorih najboljši kontrast črno-bele barve najboljši vidni koti najhitrejši odziv majhna teža
  • večja poraba energije v primerjavi s QLED TV, najvišji stroški nabave

QLED televizorji

QLED televizorji

Tehnologije QLED televizorjev, NanoCell, ULED ali QNED mini LED TV naprav so izboljšava starejše LED tehnologije. Značilne so za osvetlitev ozadja plošče z LED diodami. Zaznamujejo jih izboljšani algoritmi in tehnologije za doseganje popolnejšega barvnega prikaza, napredno procesiranje gibanja, boljšo svetlost, kontrast in druge parametre. Funkcija povečanja ločljivosti samodejno izboljša kakovost slike z nižje na višjo ločljivost za boljšo izkušnjo gledanja pri gledanju starejših programov. Večina novih TV sprejemnikov je opremljenih z veliko priključki in priključki. Osnova so priključki HDMI, USB, LAN, pa tudi CI-reža za satelitski dekoder. S funkcijo Ambilight se osvetlitev ozadja oboda televizorja dinamično spreminja skupaj z oddajanim programom. Spremenite svoj dom v domači kino s televizorjem z diagonalo več kot 2 metra. Zagotovo boste cenili možnost glasovnega ali pametnega upravljanja. Številni pripomočki razširjajo druge možnosti in funkcije TV sprejemnikov.

  • sprejemljivo upodabljanje črne barve sprejemljiv kontrast črno-bele barve sprejemljivi koti gledanja manjša poraba energije v primerjavi z OLED TV nižja cena v primerjavi z OLED TV
  • nižji kontrast v primerjavi s televizorjem OLED črna je bolj siva v primerjavi s televizorjem OLED

LED televizorji

LED televizorji

LED TV tehnologija je najbolj razširjena vrsta zaslonov. Osvetlitev ozadja zagotavljajo LED diode. Naprave LED TV imajo najmanjšo porabo in so cenejše tako od QLED kot OLED televizorjev. LED paneli so zaradi svojih lastnosti in parametrov primerni za televizorje z manjšimi diagonalami za počitniške prikolice, vikende ali kuhinje. Pri osnovni osvetlitvi ozadja Edge LED so LED za osvetlitev ozadja nameščene na robu plošče, svetloba pa se širi skozi svetlobno prevodne plasti. Z direktno LED osvetlitvijo ozadja so LED diode razporejene po celotni površini plošče. Direct LED skupaj s funkcijo lokalnega zatemnitve izboljša prikaz predvsem temnih prizorov. LED televizorji dosegajo standardni kot gledanja od 170 do 178°.

  • majhna poraba, daljša življenjska doba, ugodna nabavna cena
  • manjši vidni koti

TelevizorjiZvočniki

Energijska oznaka za televizorje

Energijska oznaka za televizorje

Energijska nalepka EU za televizorje, monitorje in zaslone jasno obvešča o osnovnih energijskih parametrih naprav. Pomembna lestvica energetske učinkovitosti v razponu od A do G pove o razredu energetske učinkovitosti. Najbolj varčni televizorji se ponašajo z oznako A. Primerjalni energijski parameter je poraba energije pri standardnem dinamičnem razponu (SDR) v kWh/1000 ur in tudi poraba energije pri visokem dinamičnem razponu (HDR) v kWh/1000 ur. Dodatne informacije so velikost diagonale v palcih in centimetrih ter vodoravna in navpična ločljivost. Vključuje natančno oznako naprave in kodo QR. Vsebuje list s podrobnimi informacijami o izdelku v zbirki podatkov o izdelku.

Kako varčevati z elektriko?

Preberite tudi

Zimske gume za varno vožnjo po mrzlih cestah

Verjetno ni več dvoma o nujnosti uporabe zimskih pnevmatik v težkih klimatskih razmerah zime. Splošno priporočilo je, da zamenjate zimske pnevmatike, če temperatura okolice pade pod 7 °C.

Domače pekarne za pripravo svežega kruha in peciva

Radi zajtrkujete svežo, hrustljavo rezino kruha ali toplo, dišeče pecivo? Potem si vsekakor priskrbite majhno domačo pekarno.

Kuhinjski roboti - zanesljivi spremljevalci pri kuhanju in peki

Odkrijte zanesljivega spremljevalca za vsakodnevno ali občasno kuhanje in peko. Postanite kreativni kuhar. Pripravite jedi z vsega sveta.

Lonci na pritisk za zdrave obroke, prihranek energije in časa

Obvladajte pripravo svojih najljubših jedi v delčku časa. Zdravo kuhanje na pari pod višjim pritiskom znatno skrajša čas priprave in s tem prihrani energijo.

Izdelovalci jogurta - pomočniki za podporo naravne imunosti

Doma pripravite okusne probiotične jogurte s kakovostnim svežim ali suhim sadjem. Zagotovite si zadostno odpornost zahvaljujoč dobrim bakterijam, ki so bistvenega pomena za pravilno delovanje črevesne mikroflore.

Parni stroji za enostavno obdelavo in razkuževanje oblačil

Para zmehča in zravna vlakna v tekstilu ter tako zravna zmečkana oblačila in gube. Hkrati učinkovito dezinficira tekstil.

Kako izbrati najboljšo kavo?

Kava je ena najstarejših in najbolj priljubljenih stimulativnih pijač. Je okusen razlog za srečanja s prijatelji, za prijetno sprostitev in počitek.

Domače prekajevalnice za naravno konzerviranje in poln okus prekajenih mesnin

Dimljenje je poleg sušenja najstarejša oblika konzerviranja hrane. Priljubljene mesnice in predelave mesa so odlična priložnost za srečanje cele družine in prijateljev.

Čiščenje oken - učinkovito in moderno

Čiščenje oken, ogledal, tuš kabin ali raznih gladkih sijočih površin v domu je pogosto nočna mora. A počnite to učinkovito in sodobno.

Sprostite se ob zimskih športih

Slovaška je čudovita gorata država s številnimi dobro opremljenimi zimskimi središči. Ponujajo odlično okolje za sprostitev in šport z odličnimi snežnimi razmerami.

Kako izbrati pravo kuhalno ploščo?

Opremite svoj sodoben dom s steklokeramično kuhalno ploščo ali varno indukcijsko kuhalno ploščo. Preizkusite inovativno, zabavno, enostavno kuhanje in veliko pametnih funkcij.

Kako ravnati z avtomobilom pred zimo?

In ne pozabi! Bliža se še bolj zahteven del leta! Hladne zimske razmere bodo preizkusile vzdrževanje in videz vašega sopotnika.