Kava je ena najstarejših in najbolj priljubljenih stimulativnih pijač. Je okusen razlog za srečanja s prijatelji, za prijetno sprostitev in počitek. Ali veste, katera kava je najboljša na svetu? Odgovor je preprost. Tisti, ki ti je najbolj všeč. Na embalaži vsake kakovostne kave boste zagotovo našli podrobne podatke o državi pridelave, o sorti in predvsem o tem, kje, kdaj in kako so bila zrna pražena. Najbolj kakovostne kave vsebujejo tudi ime kmetije in ime pridelovalca. Obiščite pražarno kave in vonjajte sorte iz različnih koncev sveta. Stopnja praženosti bistveno vpliva na okus kave. Aroma vam bo hitro povedala, ali bo kava dišala in okusna. Kakovostno kavo prepoznate že ob pogledu nanjo. Zrna morajo biti enako velika, brez poškodb in madežev. V mešanici vidite samo zrna iste barve brez primesi. Za pripravo kave uporabite mehkejšo vodo s temperaturo do 90°C.
Ločimo dve osnovni vrsti kave - arabico in robusto . Grenak profil okusa je značilen za najbolj priljubljeno Arabico . V njem boste našli tudi mehak sladek sadni okus. Kakovostna ročna žetev na višjih nadmorskih višinah mu zviša ceno. Robusta je bolj kiselkastega okusa. Vsebuje tudi dvakrat več kofeina in antioksidantov. To so tudi razlogi, da je na trgu kave veliko mešanic obeh vrst. Arabica z višjo vsebnostjo olja in robusta z večjo penostjo sta dobra osnova za fino kremasto peno nastale pijače. Sommelierji nenehno mešajo nove mešanice, da bi ponudili poln harmoničen okus kave. Na aromo in okus vpliva regija izvora kave, način zbiranja, sušenja ter samo praženje in pakiranje. Temneje pražena kava je bolj grenka. Še posebej je idealen za italijansko vrsto kave za ljubitelje espressa. Lažja kava je primerna za alternativno pripravo kave. Njegov okus je nekoliko bolj kiselkast in saden. Bolj ko je žito praženo, temnejše je. Hkrati boste občutili izrazitejšo pekočo aromo. Kavo shranjujte v temnih, nepredušnih posodah. Kavna zrna so najbolj primerna za shranjevanje. Pred uporabo ga sveže zmeljemo. Če imate kakovostno kavo v velikih količinah, njene presežke zamrznite v originalni embalaži v vakuumskih vrečkah ali pločevinkah.
Kava v zrnu najdlje ohrani svoje okusne lastnosti in aromo. Pripravite svežo kavo z intenzivno aromo in okusom. Kavo vedno zmeljemo tik pred pripravo. Shranjujte v temnih, nepredušnih posodah. Izberite 100 % arabico ali njeno mešanico z robusto. Odkrijte nove eksotične arome in okuse. Idealen je tudi za pripravo okusne kave v popolnoma avtomatskih kavnih aparatih z vgrajenim mlinčkom.
Mleta kava je rezultat predelave kavnih zrn v globalni ali lokalni pražarni. Običajno je pakiran v zaščitni embalaži v pločevinkah ali vrečah. Pogosto gre za mešanico kavnih zrn z namenom uravnoteženega, harmoničnega okusa in arome nastale pijače. Priprava mlete kave je priročnejša. Ni potrebe po brušenju. S tem pa se zmanjša posledična intenzivnost arome in okusa, saj je bila že nekaj časa zmleta. Sledite datumu izdelave. Po odprtju embalaže kavo porabite v 2 tednih.
Kava v kapsulah je pripravljena za takojšnjo uporabo v kavnih avtomatih na kapsule. Preprosta in hitra priprava je primerna za vsako delovno mesto, praznovanje ali zabavo s prijatelji. Kapsule zagotavljajo enostavno doziranje in shranjevanje. Ovitek kapsule dolgo ščiti njeno vsebino. Ni se ti treba ukvarjati z ničemer več.
Instant kava je rezultat predelave kavnih zrn. Pražijo jih, zmeljejo, skuhajo in na koncu odlijejo vodo. Hkrati se znatno zmanjša tudi vsebnost kofeina. Prednost je najenostavnejša priprava napitka. Instant kavo prelijte z vročo vodo in končali ste. Poleti je idealen za pripravo osvežilne ledene kave.
Zelena kava je preprosto nepražena kavna zrna Arabica. Vsebujejo več zdravju koristnih snovi in več kofeina. Zelena kava je primerna kot pomoč pri hujšanju. Podobna je zelenemu čaju in je pripravljena kot "slovaška" turška kava ali uporabite francosko stiskalnico.
BIO kava je kava, pridelana na klasičen način brez umetnih gnojil in kemikalij. Pogosto se obdeluje s tradicionalnimi ročnimi postopki, da se ohrani najvišja kakovost. Višja cena je odraz prizadevanj številnih kmetov za ohranitev kmetovanja v bližini narave.
Zrna Cibetkov ej káv y iz Indonezije se nabirajo potem, ko jih prebavijo cibetke. S fermentacijo v želodcu dobijo nežen okus po karameli in čokoladi. Cibetke se prehranjujejo samo s popolnoma zrelimi kavnimi jagodami. Izločajo celotno trdo zrno. Z njihovim obiranjem dobimo odlično zrela kavna zrna visoke kakovosti in cene.
Brezkofeinska kava je narejena iz zrn, iz katerih je s postopkom pranja, kuhanja, s pomočjo filtrov in aktivnega oglja odstranjen kofein. Ker ne vsebuje kofeina, je primeren za vsako priložnost za vse ljubitelje kave.
Aromatizirane kave so namenjene pripravi kavnih napitkov z izrazitim okusom sadja, oreščkov, cimeta, vanilje ali čokolade. So prijeten spremljevalec za ogrevanje in bodritev v dolgih zimskih večerih.
Tudi alternativni kavni napitki so koristni za zdravje. So rezultat predelave in praženja pšenice, pire, ječmena, cikorije ali drugih rastlin in čajev. Ne vsebujejo kofeina, delujejo stimulativno, podpirajo prebavo in so primerne tudi za otroke.
Ste ljubitelj narave? Si želite vrt poln lepih rož in zdrave zelenjave? Kavno usedlino nato posušite na finem cedilu. Nanesite ga v dobro zračna tla, zlasti pri rastlinah, ki imajo rade kisla tla. Kavna usedlina je odlično naravno gnojilo, ki vsebuje kalij in druge elemente v sledovih.
Kot preventiva proti polžem, ki ne marajo vonja po kavi, bo dobro služil tudi škropivo iz močne brozge iz usedline.
Kavna usedlina je kot nalašč tudi za ljubitelje naravne lepote za nego kože. Naredite učinkovite čistilne in hranilne maske za obraz. Usedlino zmešajte s kokosovim oljem, medom ali domačim jogurtom.
Izdelovalci jogurta - pomočniki za podporo naravne imunosti
Verjetno ni več dvoma o nujnosti uporabe zimskih pnevmatik v težkih klimatskih razmerah zime. Splošno priporočilo je, da zamenjate zimske pnevmatike, če temperatura okolice pade pod 7 °C.
Radi zajtrkujete svežo, hrustljavo rezino kruha ali toplo, dišeče pecivo? Potem si vsekakor priskrbite majhno domačo pekarno.
Odkrijte zanesljivega spremljevalca za vsakodnevno ali občasno kuhanje in peko. Postanite kreativni kuhar. Pripravite jedi z vsega sveta.
Obvladajte pripravo svojih najljubših jedi v delčku časa. Zdravo kuhanje na pari pod višjim pritiskom znatno skrajša čas priprave in s tem prihrani energijo.
Sodobni televizijski sprejemniki so inteligentne, varčne SMART naprave za vsako gospodinjstvo. Bogate funkcije, ultra ploščat brezčasen dizajn, odlična slika in zvok so jih predodredili za vsakodnevno uporabo.
Doma pripravite okusne probiotične jogurte s kakovostnim svežim ali suhim sadjem. Zagotovite si zadostno odpornost zahvaljujoč dobrim bakterijam, ki so bistvenega pomena za pravilno delovanje črevesne mikroflore.
Para zmehča in zravna vlakna v tekstilu ter tako zravna zmečkana oblačila in gube. Hkrati učinkovito dezinficira tekstil.
Dimljenje je poleg sušenja najstarejša oblika konzerviranja hrane. Priljubljene mesnice in predelave mesa so odlična priložnost za srečanje cele družine in prijateljev.
Čiščenje oken, ogledal, tuš kabin ali raznih gladkih sijočih površin v domu je pogosto nočna mora. A počnite to učinkovito in sodobno.
Slovaška je čudovita gorata država s številnimi dobro opremljenimi zimskimi središči. Ponujajo odlično okolje za sprostitev in šport z odličnimi snežnimi razmerami.
Opremite svoj sodoben dom s steklokeramično kuhalno ploščo ali varno indukcijsko kuhalno ploščo. Preizkusite inovativno, zabavno, enostavno kuhanje in veliko pametnih funkcij.
In ne pozabi! Bliža se še bolj zahteven del leta! Hladne zimske razmere bodo preizkusile vzdrževanje in videz vašega sopotnika.