Kako prihraniti?Kako prihraniti?
09.11.2022 | Pisarna

Kako prihraniti?

Trenutna geopolitična situacija, pandemije, vojna v Ukrajini. Nenehno naraščajoči življenjski stroški. Hitra inflacija. To je vsekakor razlog za spremembo pristopa k življenjskim navadam. Sprejmite preproste ukrepe.

Če boste pri malenkosti prihranili nekaj evrov na dan, bo rezultat presenetljiv tudi za vas.

Takoj začnite z ukrepi, ki ne zahtevajo dodatnih stroškov. Pripravite pa se tudi na finančno zahtevnejše prilagoditve in spremembe. Kako torej varčevati doma?Kako varčevati z energijo doma

Kako varčevati z energijo doma

Poskrbite za čistočo in funkcionalnost gospodinjstva, še posebej za streho, okna, vrata, dimnik, kotel, grelnike, razsvetljavo, klimo ali ogrevanje bazena.

Pripravite se na zamenjavo vseh starejših aparatov z varčnejšimi , manj energetsko intenzivnimi.

Kako varčevati z energijo doma?


HladilnikiPralni strojiSušilnikiKavni aparatiNapeIndukcijske kuhalne ploščePomivalni strojiSušilniki perila

Kako varčevati z elektriko

Kako varčevati z elektriko

Varčujte z elektriko. Preverite energijsko nalepko električnega aparata, v primeru starejših električnih aparatov jih načrtujte zamenjati z napravami z manjšo porabo.

Razmislite in se lotite načrtovanja namestitve fotovoltaike. Vključite se v državno podporo in jo s subvencijo vgradite tudi v svoj dom.

Načrtujte svoj prihodnji pametni dom. Začnite uporabljati elemente pametnega doma . Zamenjajte stare sijalke z energetsko varčno LED razsvetljavo .

Kako varčevati z elektriko?


LED osvetlitevLED svetilke

Kako prihraniti porabo plina

Kako prihraniti porabo plina

Največja finančna postavka v odhodkih je plin za ogrevanje. Prihranite plin. Zavarujte sodobne kondenzacijske kotle , grelne elemente in plinske naprave .

Vendar samo to ni dovolj. Zmanjšajte porabo energije v gospodinjstvu. Prihranite porabo toplote. Obdrži toplo. Izkoristite sheme državnih pomoči. Če imate možnost, razmislite poleg fotovoltaike tudi o uporabi sodobnih toplotnih črpalk in solarnega ogrevanja .

Kar pa lahko storite takoj, je, da na radiatorje namestite kvalitetne termostatske glave . Potrjeno je, da boste z znižanjem temperature v stanovanju za eno stopinjo prihranili približno 6 % energije za ogrevanje.

Prezračite intenzivno, a na kratko. Če lahko, uporabite rekuperacijo zraka za prezračevanje.


Kako prihraniti porabo vode

Kako prihraniti porabo vode

Varčujte z vodo. Namestite varčevalnike vode na vse pipe. Načrtujte zamenjavo starih pip s sodobnimi ročnimi ali termostatskimi pipami . Pri umivanju vas ne bo presenetila ne prehladna ne pretopla voda.

Okrepite se. Klasično kopanje v kadi nadomestite s prho. Pri tuširanju postopoma znižujemo temperaturo vode. Če za zalivanje uporabljate tudi vodo, vsekakor razmislite o avtomatskem Smart namakanju s kapljičnim namakanjem.


Kako prihraniti denar

Kako prihraniti denar

Prihranite svoj denar. Naučite se prihraniti 10 % svojega dohodka. Zmanjšajte svoje stroške.

Ustvarite seznam rednih obrokov, stroškov za energijo, zdravila, hrano, higieno ali oblačila.

Določite dnevne omejitve, tedenske in največje mesečne stroške za vse člane gospodinjstva. Ne prekoračite jih brez resnih razlogov.

 • Ne kupujte ničesar več , samo tisto, kar nujno potrebujete.
 • Prihranite pri stroških. Preverite svoje dolgove in jih poskusite ugodneje refinancirati.
 • Preglejte svoje pravilnike . Zamenjajte stare izdelke z modernejšimi z boljšo pokritostjo po razumni ceni.
 • Prihranite pri bančnih provizijah . Zmanjšajte število računov, ne plačujte stroškov vodenja računa, transakcij ali drugih provizij ali zamenjajte banko.
 • Prihranite pri telekomunikacijskih stroških . Izberite ugodnejši pavšal, vklopite družinski paket za vse člane gospodinjstva. Ustvarite skupino med seboj.
 • Prihranite pri kabelski televiziji . Deaktivirajte zgornje programske pakete.
 • Prekliči naročnino . Če res morate prihraniti, se odjavite od premium kanalov in storitev kabelske televizije. Prekličite tudi naročnine na revije, ki jih ne uporabljate.

Kako prihraniti pri nakupovanju

Kako prihraniti pri nakupovanju

Prihranite pri nakupovanju. Prezračite omare, prodajte neuporabljene stvari. Kupujte le stvari, ki jih resnično potrebujete.

Mnogi potrošniki izgubijo nadzor pri plačevanju s plačilno kartico, mobilnim telefonom ali pametno uro. Čeprav smo v dobi brezgotovinskega plačevanja, vas klasično trošenje denarja v denarnici sili v reakcijo in omejitev nakupovanja.

 • Ne kupujte blaga v višini oči , običajno je najdražje. Poiščite cenejšo alternativo, na primer blago, označeno z oznako verige.
 • Previdno nakupujte v e-trgovinah in na bazarjih. Preverite ocene in sumljivo nizke cene. Ne pošiljajte denarja vnaprej na nepreverjene račune.
 • Prihranite pri oblačilih. Kupujte in prodajajte nerabljena oblačila prek pametnih e-aplikacij .
 • Za nakupovanje uporabite lastne ekološke nakupovalne košare za večkratno uporabo, reciklirane vrečke ali praktične nakupovalne vozičke na kolesih.

Kako prihraniti s spremembo prehranjevalnih navad

Kako prihraniti s spremembo prehranjevalnih navad

Stroški hrane so nujen življenjski strošek. Nakup, predelava in shranjevanje hrane predstavlja visoko postavko v gospodinjskem proračunu.

Imejte boljši pregled nad kupljenimi zalogami in vedno načrtujte nakup novih živil. Ne delajte po nepotrebnem velikih predzalog.

 • Naučite se uporabiti ostanke hrane , riž, cmoke, kruh ali sadje in zelenjavo. Aktivno ugotovite, kako.
 • Družinski čas dopolnite z izkušnjo izumljanja domačih namazov iz sezonskih živil . Eksperimentirajte z okusi in domišljijo.
 • Na potovanja vzemite s seboj svoje prigrizke in že pripravljeno hrano . Ne jejte pogosto zunaj. Popolno družinsko kosilo v restavraciji lahko občutno okrni vaš okrnjeni družinski proračun.
 • Omejite kavo, kajenje, alkohol in hitro hrano.

Kako prihraniti s spremembo prehranjevalnih navad?

Kako varčevati na nekonvencionalen način

Kako varčevati na nekonvencionalen način

Poiščite druge vrzeli v porabi. Razmislite o nakupu novega avtomobila. Poskusite dobiti preverjeno rabljeno vozilo. S tem boste občutno zmanjšali svoje izdatke, kljub temu pa se vam ni treba popolnoma omejiti. Če imate v gospodinjstvu več vozil, razmislite o potrebi po njih. Prihranite pri zavarovanju, vzdrževanju in servisu ter pri gorivu.

Prihranite pri potovanju v službo - uporabite javni prevoz, elektromobilnost, deljena potovanja s sodelavci ali prijatelji. Tudi taksi je včasih lahko cenejši kot uporaba avtomobila.

 • Prihranite na dopustu . Prevoz z vlakom je lahko poceni alternativa prevozu. Zamenjajte tuje počitnice ob morju za pustolovsko kampiranje doma ali sproščanje v koči v gozdu.
 • Znebite se slabih navad in omejite tudi stave ali SMS nagradne igre.
 • Uporabite storitve podjetij za izposojo orodja , saj vam ni treba imeti vsega orodja. Delite jih s svojimi sosedi in prijatelji. V delavnici imajo predvsem kakovostna osnovna orodja.
 • Praznujte z družino ali prijatelji doma . Omejite obiske in praznovanja v restavracijah in barih.
 • Športajte pametno , opremite se s športno opremo primerno njihovi uporabi. Ni nujno, da imate drago opremo, če se s športom ne ukvarjate redno in dolgo časa.
 • Shranite v lekarni . Tako večja vsebnost kot manjši odmerek lahko zmanjšata vaše stroške. Znebite se papirnatih brisač in robčkov za enkratno uporabo. Dobro bodo delovali tudi funkcionalni tekstilni originali.
 • Ne kupujte zdravil na zalogo. Hitro dihajo. Kupujte le tiste, ki jih potrebujete.

Preberite tudi

Sprostite se ob zimskih športih.

Sprostite se ob zimskih športih.

Slovaška je čudovita gorata država s številnimi dobro opremljenimi zimskimi središči. Ponujajo odlično okolje za sprostitev in šport z odličnimi snežnimi razmerami.

Kako izbrati pravo kuhalno ploščo?

Kako izbrati pravo kuhalno ploščo?

Opremite svoj sodoben dom s steklokeramično kuhalno ploščo ali varno indukcijsko kuhalno ploščo. Preizkusite inovativno, zabavno, enostavno kuhanje in veliko pametnih funkcij.

Kako ravnati z avtomobilom pred zimo?

Kako ravnati z avtomobilom pred zimo?

In ne pozabi! Bliža se še bolj zahteven del leta! Hladne zimske razmere bodo preizkusile vzdrževanje in videz vašega sopotnika.

Štedilniki in pečice za peko za popolno kulinarično doživetje.

Štedilniki in pečice za peko za popolno kulinarično doživetje.

Štedilniki in pečice so nujni pomočniki v kuhinji za pripravo okusnih, barvitih in odlično zapečenih jedi.

Moderne nape za elegantno kuhinjo.

Moderne nape za elegantno kuhinjo.

Instant grelniki vode za ljubitelje čaja in kave.

Instant grelniki vode za ljubitelje čaja in kave.

Ste ljubitelj klasične kave v lončku? Radi uživate v okusu in vonju čajev z vsega sveta? Sodobno gospodinjstvo ne more brez kotlička.

Sušilnice za kakovostno predelavo sezonskega sadja.

Sušilnice za kakovostno predelavo sezonskega sadja.

Odkrijte svet sušenja gob, sadja, zelenjave, zelišč in drugih živil. Vse leto imejte pri roki zdrave prigrizke brez kemikalij in konzervansov.

Kako izbrati aparat za kavo?

Kako izbrati aparat za kavo?

Postanite barista v domači kavarni. Pripravite kulinarično doživetje za svoje najdražje in prijatelje. Preizkusite tudi različne načine priprave kave.

Vakuumski aparati za daljše shranjevanje svežih živil.

Vakuumski aparati za daljše shranjevanje svežih živil.

Ohranite naravno barvo, vonj in okus hrane! Vakuum! Vaša hrana ostane dlje sveža. Celo petkrat dlje!

Kako izbrati zamrzovalnik?

Kako izbrati zamrzovalnik?

Ali redno zamrzujete večje količine sezonskega sadja, zelenjave, rib ali mesa? Izberite najprimernejši zamrzovalnik za svoje potrebe.

Kako izbrati pomivalni stroj?

Kako izbrati pomivalni stroj?

Ali veste, da vsak program v pomivalnem stroju porabi manj vode kot ročno pranje?

Kako izbrati hladilnik?

Kako izbrati hladilnik?

Podaljšajte svež okus hrane, pijače in kuhanih jedi. Pregledno shranite svoje zaloge in prihranite osebni čas za druge družinske dejavnosti.