Kako prihraniti s spremembo prehranjevalnih navad?Kako prihraniti s spremembo prehranjevalnih navad?
19.10.2022 | Pisarna

Kako prihraniti s spremembo prehranjevalnih navad?

Sestava prehrane. Raznolikost prehrane, prehranjevalne navade. Na vse to že od malih nog vpliva predvsem družina in okolje, v katerem odraščamo. Vsi imamo svoje najljubše in ustaljene prakse. Poskusite poiskati navdih in naredite prve korake, da jih spremenite. Če vam uspe vsak dan nekaj privarčevati, bo celoten rezultat presenetil tudi vas. Začnite takoj s preprostimi ukrepi, ki ne zahtevajo dodatnih stroškov. Zmanjšajte porabo hrane. Jejte zmerno in zdravo.Načrtovanje nakupovanja

Načrtovanje nakupovanja

Zmanjšajte zavrženo hrano. Kupujte drage mesne izdelke v majhnih količinah in jih takoj zaužijte. Podaljšajte življenjsko dobo hrane s pravilnim shranjevanjem v pločevinkah, zamrzovanjem, sušenjem, konzerviranjem ali vakuumskim pakiranjem.

 • Načrtujte kuhanje . Kuhajte nekaj dni vnaprej . Tako prihranite elektriko, plin, vodo in predvsem svoj čas. Prihranjeni čas uporabite za svoje druge dejavnosti.
 • Pri nakupovanju uporabite seznam potrebnih živil in sestavin. Zabeležite vse, kar je potrebno za nadaljnje kuhanje. Pazite na svoj papir ali e-beležnico. Potem ne boste ničesar pozabili .
 • Vsakič, ko kuhate, večkrat preverite stanje zaloge . Preverite garancijsko dobo vseh živil. Prednostno uporabljajte hrano z rokom uporabnosti. Ne delajte po nepotrebnem velikih predzalog. Na veliko kupujte le tiste izdelke, ki jih redno uživate (sladkor, moka, testenine, olje, jajca, krompir, stročnice in ostala obstojna živila, ki so osnova rednih vsakodnevnih obrokov)
 • Odpravite družinske sprehode po nakupovalnih centrih z mamljivimi oglasi in ponudbami. Raje se odpravite na družinski izlet v naravo. Nakup brez otrok vas bo stal manj.
 • Bodite pozorni na akcije v bližnjih trgovinah. Izberite živila po znižani ceni
 • Za nakupe uporabljajte kartice zvestobe ali programe nagrajevanja.
 • Po nakupih se odpravite polne in s svojimi vrečkami.

Kuharske knjige

Kuhanje, shranjevanje

Kuhanje, shranjevanje

Dajte prednost domači kuhinji kot nakupu polizdelkov, dostavi ali rednim obiskom restavracije. Naj vas navdihnejo kuharske knjige. Uporabite preproste in preverjene domače recepte.

 • Omejite pripravo obrokov iz nezdravih živil. Izogibajte se hrani z dolgim rokom trajanja, polizdelkom ali sladkanim pijačam. Zamrznjene obroke in že pripravljene omake, čips ali ustekleničeno vodo uporabljajte le po potrebi kot rezervo železa. Poleg vsebnosti nezdravih prehranskih aditivov in konzervansov so tudi dražji.
 • Družinski čas dopolnite z izkušnjo izumljanja domačih namazov. Navadite se na uporabo cenejših in svežih sezonskih živil. Eksperimentirajte z okusi in domišljijo.
 • Naučite se uporabiti ostanke hrane, riž, cmoke, kruh ali sadje in zelenjavo. Ugotovite, kako. Poiščite različne domače vaje in recepte.
 • Goste in krepke juhe vas bodo pogrele in nasitile. Pripravite popolno družinsko kosilo. Učite svoje otroke tradicionalne prehrane že od malih nog.
 • Ne jejte pogosto zunaj. Popolno družinsko kosilo v restavraciji lahko občutno pokvari vaš omejen družinski proračun. Na potovanja vzemite svoje prigrizke in vnaprej pripravljeno hrano. Kosilo spakirajte v škatle za hrano in termovke. Jejte neomejeno toplo hrano, kjer koli in kadar koli je to mogoče.

TermovkeHladilne škatleŠkatle za hrano

Nega in vzdrževanje

Nega in vzdrževanje

Poskrbite, da bodo vaši kuhinjski pripomočki čisti . Znebite se vseh maščob, usedlin in opeklin. Očistite tudi pomivalni stroj , še posebej črpalko in filter. Imeli boste lepo čisto posodo in prihranili pri vodi in elektriki. Uporabljajte visokokakovostne, preverjene tablete za pomivanje posode .

 • Očistite steklena vrata pečice. Ne odpirajte vrat in prihranili boste do 30 % uhajajoče toplote.
 • Iz kotlička odstranite vodni kamen, voda hitreje zavre in prihranite pri elektriki.
 • Zmanjšajte odmerke čistilnih sredstev. Zamenjajte brisače za enkratno uporabo s kakovostnimi tekstilnimi.

ČiščenjePomivalni strojiDetergenti

Domače gojenje

Domače gojenje

Preizkusite domače gojenje v stanovanjih, na terasah ali balkonih. Pogosto so neuporabljeni in prazni. Poleg prijetnega zelenja vas bodo razveselili češnjevi paradižniki, kumare in jagode. Odličnemu domačemu vonju in okusu se ni mogoče upreti. Jedi začinite s svojimi svežimi zelišči . Vedno imejte pri roki majhen vrt z dišečimi rastlinami.

 • Priskrbite si pametne cvetlične lončke . Uporabljena napredna tehnologija omogoča enostavno gojenje zelišč brez vzdrževanja. Vgrajen rezervoar za vodo zdrži 2 tedna. Osvetlitev na stebru oddaja optimalno svetlobo za rastline. Samo vstavite originalno polnilo z rastlino in substratom in imate bogat pridelek.
 • Predelajte in shranite sezonske presežke sadja in zelenjave z vrta. Prihranite prostor v zamrzovalniku. Dajte prednost preverjeni predelavi s sušenjem in konzerviranjem . Pri njihovem shranjevanju boste bistveno zmanjšali zahteve po dodatni energiji. Kisajte, izdelajte si sadne sokove, pireje, kaše, marmelade in druge prigrizke.

Sušilniki hrane

Preberite tudi

Sprostite se ob zimskih športih.

Sprostite se ob zimskih športih.

Slovaška je čudovita gorata država s številnimi dobro opremljenimi zimskimi središči. Ponujajo odlično okolje za sprostitev in šport z odličnimi snežnimi razmerami.

Kako izbrati pravo kuhalno ploščo?

Kako izbrati pravo kuhalno ploščo?

Opremite svoj sodoben dom s steklokeramično kuhalno ploščo ali varno indukcijsko kuhalno ploščo. Preizkusite inovativno, zabavno, enostavno kuhanje in veliko pametnih funkcij.

Kako ravnati z avtomobilom pred zimo?

Kako ravnati z avtomobilom pred zimo?

In ne pozabi! Bliža se še bolj zahteven del leta! Hladne zimske razmere bodo preizkusile vzdrževanje in videz vašega sopotnika.

Štedilniki in pečice za peko za popolno kulinarično doživetje.

Štedilniki in pečice za peko za popolno kulinarično doživetje.

Štedilniki in pečice so nujni pomočniki v kuhinji za pripravo okusnih, barvitih in odlično zapečenih jedi.

Moderne nape za elegantno kuhinjo.

Moderne nape za elegantno kuhinjo.

Instant grelniki vode za ljubitelje čaja in kave.

Instant grelniki vode za ljubitelje čaja in kave.

Ste ljubitelj klasične kave v lončku? Radi uživate v okusu in vonju čajev z vsega sveta? Sodobno gospodinjstvo ne more brez kotlička.

Sušilnice za kakovostno predelavo sezonskega sadja.

Sušilnice za kakovostno predelavo sezonskega sadja.

Odkrijte svet sušenja gob, sadja, zelenjave, zelišč in drugih živil. Vse leto imejte pri roki zdrave prigrizke brez kemikalij in konzervansov.

Kako izbrati aparat za kavo?

Kako izbrati aparat za kavo?

Postanite barista v domači kavarni. Pripravite kulinarično doživetje za svoje najdražje in prijatelje. Preizkusite tudi različne načine priprave kave.

Vakuumski aparati za daljše shranjevanje svežih živil.

Vakuumski aparati za daljše shranjevanje svežih živil.

Ohranite naravno barvo, vonj in okus hrane! Vakuum! Vaša hrana ostane dlje sveža. Celo petkrat dlje!

Kako izbrati zamrzovalnik?

Kako izbrati zamrzovalnik?

Ali redno zamrzujete večje količine sezonskega sadja, zelenjave, rib ali mesa? Izberite najprimernejši zamrzovalnik za svoje potrebe.

Kako izbrati pomivalni stroj?

Kako izbrati pomivalni stroj?

Ali veste, da vsak program v pomivalnem stroju porabi manj vode kot ročno pranje?

Kako izbrati hladilnik?

Kako izbrati hladilnik?

Podaljšajte svež okus hrane, pijače in kuhanih jedi. Pregledno shranite svoje zaloge in prihranite osebni čas za druge družinske dejavnosti.