Kako varčevati z elektriko?Kako varčevati z elektriko?
14.11.2022 | Pisarna

Kako varčevati z elektriko?

Električna energija je glavni vir energije za večino naprav v sodobnem gospodinjstvu. Predstavlja pomemben strošek v družinskem proračunu. Največji porabnik električne energije je ogrevanje, ogrevanje sanitarne vode, kuhanje na električni plošči ali štedilniku, pralni in sušilni stroj, razsvetljava, mali električni aparati, avdio in računalniška tehnika.

Nadstandardnim porabnikom energije priporočamo klimatizacijo, masažne bazene, filtracijo in ogrevanje bazenske vode. Upravljajte svoj pametni dom z glasom, gibi rok in kretnjami. Samodejno in brez omejitev upravljajte ogrevanje, hlajenje, televizijo, razsvetljavo, glasbo, pripravo kave, senčila ali druga dejanja. Spremljajte porabo.Gospodinjski aparati

Gospodinjski aparati

Preverite uvrstitev vaših električnih naprav v energijski razred . Aparate z največjo porabo postopoma zamenjajte z novimi. Upoštevajte ne le parameter porabe električne energije v kWh/leto, temveč tudi, kako pogosto in kako dolgo boste napravo uporabljali. To pomeni, da naprava z visoko porabo električne energije, ki se uporablja občasno, v enem letu ne porabi toliko energije kot naprava z nizko porabo, ki se uporablja dnevno NON STOP. Primer je grelnik vode v primerjavi s kombiniranim hladilnikom z zamrzovalnikom.

Energijska nalepka označuje razvrstitev v razrede od A do G. Naprave v razredu A imajo najmanjšo letno porabo v kWh/leto . Etiketa vsebuje tudi druge podatke o aparatih. Razred, ki označuje emisije hrupa v dB v območju od A do D. V primeru hladilnika boste našli podatke o prostornini predelkov brez zamrzovanja v litrih v območju od X do Z ali prostornino zamrzovalnih predelkov v litrih v razponu od X do Z. Pri pralnih strojih boste našli tudi porabo vode na cikel v litrih oziroma kapaciteto jedilnih servisov za eno pranje. Na energijski nalepki boste našli tudi QR kodo za vaš pametni telefon z dodatnimi podatki v skladu z EU uredbo.

 • zamenjava zastarelih naprav prinaša ob prihranku električne energije tudi druge prednosti WIFI Smart funkcionalnosti in nadzora
 • strošek spremembe

Kako izbrati hladilnik?


Električne kuhalne ploščeDomači avdioIndukcijske kuhalne ploščeProstostoječi pomivalni strojiGrelniki

Razsvetljava

Razsvetljava

Kako takoj začeti varčevati? Osnovni in finančno dostopen nasvet je zamenjava klasičnih sijalk z varčno LED razsvetljavo . Svetlo samo tam, kjer jo potrebujete. Namestite več luči in lokalnih svetilk.

Uporabite pametno osvetlitev. Pametne LED žarnice lahko upravljate preko aplikacije ali glasovnih ukazov. Nadzorujte, zatemnite, spremenite barvo pametnih žarnic.

Uporabite avtomatizacijo. Prihranite denar in enostavno upravljajte preklapljanje razsvetljave s senzorji gibanja, somračnimi stikali in časovniki . Za zunanjo osvetlitev uporabite sodobno sončno svetlobo. Spoznajte napredne, okolju prijazne tehnologije. Brezžično povežite stikala SMART z glavnim sedežem in upravljajte luči prek pametnega telefona, tablice ali glasu. Ustvarite svoje prizore in načrte osvetlitve.

 • nadzor in upravljanje aparatov prek pametnih vtičnic, stikal in aplikacij
 • integrirati sončne kolektorje in fotovoltaiko za učinkovito rabo sončne energije

Pametna razsvetljavaLED osvetlitevLED stropne lučiVgrajene LED ploščeNamizne LED svetilkeViseče LED ploščeLED stenske svetilke

Ogrevanje

Ogrevanje

Ogrevanje doma je najdražja postavka pri porabi energije. Dopolnite električno talno ali centralno ogrevanje s sodobnimi infrardečimi grelci Smart . Namesto počasnega segrevanja zraka s svojim infrardečim sevanjem grejejo ljudi in predmete. So zelo učinkoviti, pretvorijo do 98% električne energije v toploto , ne dvigajo prahu, ne povzročajo hrupa, primerni so tudi za alergike. Uporabljali jih boste predvsem v prehodnem obdobju spomladi in jeseni. Všeč vam bodo v kopalnicah ali na hodnikih. Prav tako jih je mogoče programirati prek mobilnih aplikacij. Vendar bodite previdni. Ni dovolj samo ogrevanje! Preprečiti morate uhajanje toplote.

 • Razmislite o možnostih sistemov za rekuperacijo zraka. Rekuperacija ogreva vstopni zrak pozimi in hladi poleti. Poleg tega filtrira umazan zrak in odstranjuje nečistoče. Rekuperacija je tesno povezana z vsemi napravami za izmenjavo toplote in zraka v domu.
 • Kamini. Namestite eleganten dodatni vir toplote. Ustrezen kamin bo poleg estetskega vidika poskrbel tudi za prihranek električne energije. V primeru rekuperacije zraka pri izbiri kaminskega vložka upoštevajte sistem z zaprto zgorevalno komoro.
 • Parne nape. Poskrbite za kakovostno in učinkovito odvajanje pare v kuhinji z modernimi in elegantnimi napami.

KaminiElektrični kaminiGrelne plošče

Hlajenje in senčenje

Hlajenje in senčenje

Poleti vam ni treba hladiti celotnega stanovanja ali zgradbe. Ohladite tam, kjer ga potrebujete. Optimizirajte toplotno udobje poleti s sodobno stensko klimatsko napravo ali prenosno klimatsko napravo. Poskusite ohraniti razliko med notranjo in zunanjo temperaturo približno 5 °C. In ne pozabite. Filtre in klimatske naprave je treba redno čistiti in razkuževati. Največje prihranke boste dosegli, ko boste klimatsko napravo izklopili.

Energijsko bolj učinkovito pa je preprečiti vdor toplote v prostor. Uporabite zunanje ali notranje senčenje . Zasenčite vsa okna. Preizkusite fiksne ali zložljive markize nad vrati in okni. Žaluzije in žaluzije iz različnih materialov. Tekstilne, bambusove ali stilske žaluzije Dan in noč. Tudi folije za okna v obliki nalepk bodo preprečile prehitro segrevanje prostora.

Trenutni trend je povezava tehnologije avtomatskega senčenja z nadzornim centrom SMART HOME in upravljanje s tablice, računalnika ali pametnega telefona.

 • klimatska naprava je učinkovit in hiter način za hlajenje prostora
 • je zahteven pri porabi električne energije

ZaveseTendeKlima

Ogrevanje bazena

Ogrevanje bazena

Ogrevanje in filtracija bazenske vode je zagotovo nadstandardni porabnik električne energije. Podaljšajte poletno sezono v bazenu z minimalno porabo električne energije. Zmanjšajte toplotne izgube tako, da bazen prekrijete s solarnimi jadri ali napihljivim pokrovom za bazen. Redno čistite filter. Za ogrevanje bazena uporabite sodobne, alternativne in ekološke vire .

 • ogrevanje podaljša poletno kopalno sezono
 • ogrevanje vode v bazenu je energetsko potratno in drago

Sončna jadraToplotne črpalke

Pametni dom

Pametni dom

Pametne programabilne žaluzije in žaluzije, pametna stikala, pametno razsvetljavo, pametne vtičnice in termostate lahko začnete uporabljati že na začetku finančno zahtevnejše poti do pametnega doma SMART HOME . Samodejni vklop ogrevanja ali klime lahko upravljate lokalno ali na daljavo preko pametnega telefona. Na podlagi lokacije vašega mobilnega telefona lahko avtomatizacija pametnega termostata prepozna, ali ste doma, in ustrezno aktivira način varčevanja z energijo. Za nastavitev je na voljo pregledna mobilna aplikacija. Pametni termostat kot del vašega PAMETNEGA doma lahko prihrani od 15 % do 30 % pri stroških ogrevanja in hlajenja.

Čakate na prenovo stanovanja ali hiše? Pripravljate nov gradbeni projekt? Potem obvezno načrtujte tehnologije pametnega doma z nadzornim centrom SMART HOME. Upravljajte naprave na daljavo s kretnjami, glasom ali pametnim telefonom . Celovito inteligentno gospodinjstvo SMART HOME:

 • samodejno uravnava toplotno udobje gospodinjstva glede na zunanje pogoje
 • bo zagotovil prihranke z inteligentno regulacijo ogrevanja .
 • nadzira hlajenje poleti
 • bo z rekuperacijo poskrbel za nadzor naravnega kroženja zraka
 • uravnava senčenje in samodejno krmili žaluzije in žaluzije
 • krmili dovozna vrata z avtomatskim odpiranjem
 • uravnava zalivanje z avtomatskim namakanjem
 • nadzoruje tehnologijo bazena , ogrevanje, doziranje kemikalij, zapiranje pokrova bazena
 • nadzoruje multimedijske in sobne ozvočenje
 • ima pregled nad porabo energije , preverja lokalne števce porabe električne energije
 • nadzoruje različne predprogramirane scenarije in profile za vodenje gospodinjstva med različnimi aktivnostmi – na primer poslušanje glasbe, gledanje domačega kina itd.
 • integrira se z varnostnim in protipožarnim sistemom
 • omogoča lokalno in oddaljeno upravljanje gospodinjstva preko omrežja
 • spremlja vnaprej določene dejavnosti v domu in pošilja programirana obvestila
 • integrira sistem dostopa ljudi

Kako prihraniti?


Pametna razsvetljavaPametne vtičnicePametna notranja osvetlitev

Preberite tudi

Čiščenje oken - učinkovito in moderno.

Čiščenje oken - učinkovito in moderno.

Čiščenje oken, ogledal, tuš kabin ali raznih gladkih sijočih površin v domu je pogosto nočna mora. A počnite to učinkovito in sodobno.

Sprostite se ob zimskih športih.

Sprostite se ob zimskih športih.

Slovaška je čudovita gorata država s številnimi dobro opremljenimi zimskimi središči. Ponujajo odlično okolje za sprostitev in šport z odličnimi snežnimi razmerami.

Kako izbrati pravo kuhalno ploščo?

Kako izbrati pravo kuhalno ploščo?

Opremite svoj sodoben dom s steklokeramično kuhalno ploščo ali varno indukcijsko kuhalno ploščo. Preizkusite inovativno, zabavno, enostavno kuhanje in veliko pametnih funkcij.

Kako ravnati z avtomobilom pred zimo?

Kako ravnati z avtomobilom pred zimo?

In ne pozabi! Bliža se še bolj zahteven del leta! Hladne zimske razmere bodo preizkusile vzdrževanje in videz vašega sopotnika.

Štedilniki in pečice za peko za popolno kulinarično doživetje.

Štedilniki in pečice za peko za popolno kulinarično doživetje.

Štedilniki in pečice so nujni pomočniki v kuhinji za pripravo okusnih, barvitih in odlično zapečenih jedi.

Moderne nape za elegantno kuhinjo.

Moderne nape za elegantno kuhinjo.

Instant grelniki vode za ljubitelje čaja in kave.

Instant grelniki vode za ljubitelje čaja in kave.

Ste ljubitelj klasične kave v lončku? Radi uživate v okusu in vonju čajev z vsega sveta? Sodobno gospodinjstvo ne more brez kotlička.

Sušilnice za kakovostno predelavo sezonskega sadja.

Sušilnice za kakovostno predelavo sezonskega sadja.

Odkrijte svet sušenja gob, sadja, zelenjave, zelišč in drugih živil. Vse leto imejte pri roki zdrave prigrizke brez kemikalij in konzervansov.

Kako izbrati aparat za kavo?

Kako izbrati aparat za kavo?

Postanite barista v domači kavarni. Pripravite kulinarično doživetje za svoje najdražje in prijatelje. Preizkusite tudi različne načine priprave kave.

Vakuumski aparati za daljše shranjevanje svežih živil.

Vakuumski aparati za daljše shranjevanje svežih živil.

Ohranite naravno barvo, vonj in okus hrane! Vakuum! Vaša hrana ostane dlje sveža. Celo petkrat dlje!

Kako izbrati zamrzovalnik?

Kako izbrati zamrzovalnik?

Ali redno zamrzujete večje količine sezonskega sadja, zelenjave, rib ali mesa? Izberite najprimernejši zamrzovalnik za svoje potrebe.

Kako izbrati pomivalni stroj?

Kako izbrati pomivalni stroj?

Ali veste, da vsak program v pomivalnem stroju porabi manj vode kot ročno pranje?