Kako varčevati z energijo doma?
13.11.2022 | Uredništvo

Kako varčevati z energijo doma?

Največji porabniki energije v domu so poleg ogrevanja in tople vode štedilniki , hladilniki , zamrzovalniki , pralni in sušilni stroji , pomivalni stroji , svetila in avdio oprema , likalniki , kuhalniki vode , mikrovalovne pečice in sesalniki. Klimatizacija, ogrevanje in filtracija vode v bazenih so nadstandardni porabniki energije, ki jih lahko omejimo in v nujnih primerih popolnoma izklopimo. Razmislite o uporabi fotovoltaike, sodobnih toplotnih črpalk ali solarnega ogrevanja .

Kaj lahko storite takoj?

Povečajte učinkovitost rabe gospodinjskih aparatov, izvajajte varčevalne ukrepe v domu in poskrbite za gospodinjske aparate.

Evidentirajte porabo na individualnih števcih energije. Nepričakovana povečana poraba vas bo zanesljivo opozorila na okvaro. Prihranili boste pri zamudah.



Povečanje učinkovitosti gospodinjskih aparatov

Povečanje učinkovitosti gospodinjskih aparatov

Povečajte učinkovitost pri uporabi gospodinjskih aparatov. Predvsem uporabite polno zmogljivost pralnega , sušilnega in pomivalnega stroja ali pa omejite uporabo sušilnega in pomivalnega stroja.

Pranje pri nižjih temperaturah . Zmanjšajte pogostost uporabe pralnega, sušilnega in pomivalnega stroja med tednom.

Pri kuhanju uporabljajte lonce primerne velikosti in jih postavite na grelno površino, ki ustreza velikosti dna lonca. Poskrbite za optimalno ogrevanje brez nepotrebnih toplotnih izgub.

Pri kuhanju uporabljajte pokrove . Učinkoviteje boste dosegli vrelišče.

Za hitro segrevanje pripravljenih jedi uporabite lonce iz nerjavečega jekla s tankim dnom . Lonci iz litega železa , ki akumulirajo toploto, in lonci z debelim sendvič dnom bolje razporedijo toploto. Primerni so za počasno kuhanje. Poskusite lonce z dnom proti prijemanju . Preprečujejo zažganost hrane tudi pri kuhanju brez olj. Kuhajte v loncih na pritisk . Tudi pri nižji temperaturi boste hitreje dosegli vrelišče. Hrana bo prej kuhana in prihranili boste dodatno energijo.

Varčevalni ukrepi v domu

Varčevalni ukrepi v domu

S preverite tesnost vseh ventilov in pip za vodo. Načrtujte zamenjavo starih pip s sodobnimi ročnimi ali termostatskimi pipami. Mrzla ali zelo vroča voda vas ne bo presenetila. Znotraj gesla ne preverite niti kapljice vode zaman ali zamenjajte splakovalni sistem v stranišču . Sodobna armatura, dozira količino vode po potrebi. Omejite kopanje v kopalni kadi in preidite na tuširanje . Med milom, šamponiranjem ali umivanjem zob zaprite vodo. Tudi varčna glava vam bo prihranila sicer po nepotrebnem izčrpano vodo. Okrepi se, zdravo je. Pri umivanju postopoma znižujete temperaturo vode.

Ko posodo pomivate ročno, uporabite dvojno pomivalno korito . Priročno pomijte posodo pred grobimi ostanki hrane v enem pomivalnem koritu in jo splaknite v drugem. Če imate le eno korito, potem najprej pomijte posodo in nato vse naenkrat splaknite. In ne pozabite namestiti varčevalnika vode in nevarnosti vode na baterijo . Prihrani lahko celo 50 % vode.

Pri ogrevanju vode s bojlerjem ogrevajte toplo vodo samo na udobno temperaturo okoli 45-50 °C . Pri ogrevanju vzdržujte optimalno temperaturo v domu okoli 20-21°C . Uporabite možnost programiranja dnevnega/nočnega načina ali znižanja temperature med odsotnostjo. V spalnici spimo pri optimalni temperaturi 17-19 °C . Na radiatorje namestite kvalitetne termostatske glave .

Prezračite intenzivno, vendar kratko . Zrak se izmenjuje, vendar se prostor ne ohladi.

Pravilno razporedite svoje gospodinjske električne aparate . Hladilnik in zamrzovalnik postavite čim dlje od virov toplote, radiatorjev ali neposredne sončne svetlobe.

    Skrb za gospodinjske aparate

    Skrb za gospodinjske aparate

    Poskrbite za pravilno delovanje gospodinjskih aparatov. Razmislite o zamenjavi z bolj varčnimi . Pri izbiri aparatov se ravnajte po njihovih energijskih nalepkah . Na ta način lahko hitro ugotovite njihovo uvrstitev v energijski razred, porabo in druge parametre.

    Že majhen nakup velikega števila napajalnikov, avdio opreme ali računalniške elektronike v mirovanju v stanju pripravljenosti bo obremenil vaš letni proračun. Priključite adapterje v pametne vtičnice ali podaljške s stikalom . Velja načelo, kar ne uporabljam, ugasnem .

    Preverite, očistite in odtajajte hladilnik in zamrzovalnik . Debela zmrzal zmanjšuje uporabno prostornino in povečuje porabo električne energije. Sesalnik z zamašenim filtrom ali polna vrečka bo povečala vašo porabo.

    Osvetlite svoj dom z učinkovito LED razsvetljavo , ki vam poleg zmanjšane porabe prihrani stroške, saj ne proizvaja toplote.

    Kako izbrati pralni in sušilni stroj?

    Preberite tudi

    Zimske gume za varno vožnjo po mrzlih cestah

    Verjetno ni več dvoma o nujnosti uporabe zimskih pnevmatik v težkih klimatskih razmerah zime. Splošno priporočilo je, da zamenjate zimske pnevmatike, če temperatura okolice pade pod 7 °C.

    Domače pekarne za pripravo svežega kruha in peciva

    Radi zajtrkujete svežo, hrustljavo rezino kruha ali toplo, dišeče pecivo? Potem si vsekakor priskrbite majhno domačo pekarno.

    Kuhinjski roboti - zanesljivi spremljevalci pri kuhanju in peki

    Odkrijte zanesljivega spremljevalca za vsakodnevno ali občasno kuhanje in peko. Postanite kreativni kuhar. Pripravite jedi z vsega sveta.

    Lonci na pritisk za zdrave obroke, prihranek energije in časa

    Obvladajte pripravo svojih najljubših jedi v delčku časa. Zdravo kuhanje na pari pod višjim pritiskom znatno skrajša čas priprave in s tem prihrani energijo.

    Varčni televizorji za vse skozi vse leto

    Sodobni televizijski sprejemniki so inteligentne, varčne SMART naprave za vsako gospodinjstvo. Bogate funkcije, ultra ploščat brezčasen dizajn, odlična slika in zvok so jih predodredili za vsakodnevno uporabo.

    Izdelovalci jogurta - pomočniki za podporo naravne imunosti

    Doma pripravite okusne probiotične jogurte s kakovostnim svežim ali suhim sadjem. Zagotovite si zadostno odpornost zahvaljujoč dobrim bakterijam, ki so bistvenega pomena za pravilno delovanje črevesne mikroflore.

    Parni stroji za enostavno obdelavo in razkuževanje oblačil

    Para zmehča in zravna vlakna v tekstilu ter tako zravna zmečkana oblačila in gube. Hkrati učinkovito dezinficira tekstil.

    Kako izbrati najboljšo kavo?

    Kava je ena najstarejših in najbolj priljubljenih stimulativnih pijač. Je okusen razlog za srečanja s prijatelji, za prijetno sprostitev in počitek.

    Domače prekajevalnice za naravno konzerviranje in poln okus prekajenih mesnin

    Dimljenje je poleg sušenja najstarejša oblika konzerviranja hrane. Priljubljene mesnice in predelave mesa so odlična priložnost za srečanje cele družine in prijateljev.

    Čiščenje oken - učinkovito in moderno

    Čiščenje oken, ogledal, tuš kabin ali raznih gladkih sijočih površin v domu je pogosto nočna mora. A počnite to učinkovito in sodobno.

    Sprostite se ob zimskih športih

    Slovaška je čudovita gorata država s številnimi dobro opremljenimi zimskimi središči. Ponujajo odlično okolje za sprostitev in šport z odličnimi snežnimi razmerami.

    Kako izbrati pravo kuhalno ploščo?

    Opremite svoj sodoben dom s steklokeramično kuhalno ploščo ali varno indukcijsko kuhalno ploščo. Preizkusite inovativno, zabavno, enostavno kuhanje in veliko pametnih funkcij.