Kako varčevati z energijo doma?Kako varčevati z energijo doma?
13.11.2022 | Pisarna

Kako varčevati z energijo doma?

Največji porabniki energije v domu so poleg ogrevanja in tople vode štedilniki , hladilniki , zamrzovalniki , pralni in sušilni stroji , pomivalni stroji , svetila in avdio oprema , likalniki , kuhalniki vode , mikrovalovne pečice in sesalniki. Klimatizacija, ogrevanje in filtracija vode v bazenih so nadstandardni porabniki energije, ki jih lahko omejimo in v nujnih primerih popolnoma izklopimo. Razmislite o uporabi fotovoltaike, sodobnih toplotnih črpalk ali solarnega ogrevanja .

Kaj lahko storite takoj?

Povečajte učinkovitost rabe gospodinjskih aparatov, izvajajte varčevalne ukrepe v domu in poskrbite za gospodinjske aparate.

Evidentirajte porabo na individualnih števcih energije. Nepričakovana povečana poraba vas bo zanesljivo opozorila na okvaro. Prihranili boste pri zamudah.Povečanje učinkovitosti gospodinjskih aparatov

Povečanje učinkovitosti gospodinjskih aparatov

Povečajte učinkovitost pri uporabi gospodinjskih aparatov. Predvsem uporabite polno zmogljivost pralnega , sušilnega in pomivalnega stroja ali pa omejite uporabo sušilnega in pomivalnega stroja.

Pranje pri nižjih temperaturah . Zmanjšajte pogostost uporabe pralnega, sušilnega in pomivalnega stroja med tednom.

Pri kuhanju uporabljajte lonce primerne velikosti in jih postavite na grelno površino, ki ustreza velikosti dna lonca. Poskrbite za optimalno ogrevanje brez nepotrebnih toplotnih izgub.

Pri kuhanju uporabljajte pokrove . Učinkoviteje boste dosegli vrelišče.

Za hitro segrevanje pripravljenih jedi uporabite lonce iz nerjavečega jekla s tankim dnom . Lonci iz litega železa , ki akumulirajo toploto, in lonci z debelim sendvič dnom bolje razporedijo toploto. Primerni so za počasno kuhanje. Poskusite lonce z dnom proti prijemanju . Preprečujejo zažganost hrane tudi pri kuhanju brez olj. Kuhajte v loncih na pritisk . Tudi pri nižji temperaturi boste hitreje dosegli vrelišče. Hrana bo prej kuhana in prihranili boste dodatno energijo.

Varčevalni ukrepi v domu

Varčevalni ukrepi v domu

S preverite tesnost vseh ventilov in pip za vodo. Načrtujte zamenjavo starih pip s sodobnimi ročnimi ali termostatskimi pipami. Mrzla ali zelo vroča voda vas ne bo presenetila. Znotraj gesla ne preverite niti kapljice vode zaman ali zamenjajte splakovalni sistem v stranišču . Sodobna armatura, dozira količino vode po potrebi. Omejite kopanje v kopalni kadi in preidite na tuširanje . Med milom, šamponiranjem ali umivanjem zob zaprite vodo. Tudi varčna glava vam bo prihranila sicer po nepotrebnem izčrpano vodo. Okrepi se, zdravo je. Pri umivanju postopoma znižujete temperaturo vode.

Ko posodo pomivate ročno, uporabite dvojno pomivalno korito . Priročno pomijte posodo pred grobimi ostanki hrane v enem pomivalnem koritu in jo splaknite v drugem. Če imate le eno korito, potem najprej pomijte posodo in nato vse naenkrat splaknite. In ne pozabite namestiti varčevalnika vode in nevarnosti vode na baterijo . Prihrani lahko celo 50 % vode.

Pri ogrevanju vode s bojlerjem ogrevajte toplo vodo samo na udobno temperaturo okoli 45-50 °C . Pri ogrevanju vzdržujte optimalno temperaturo v domu okoli 20-21°C . Uporabite možnost programiranja dnevnega/nočnega načina ali znižanja temperature med odsotnostjo. V spalnici spimo pri optimalni temperaturi 17-19 °C . Na radiatorje namestite kvalitetne termostatske glave .

Prezračite intenzivno, vendar kratko . Zrak se izmenjuje, vendar se prostor ne ohladi.

Pravilno razporedite svoje gospodinjske električne aparate . Hladilnik in zamrzovalnik postavite čim dlje od virov toplote, radiatorjev ali neposredne sončne svetlobe.

  Skrb za gospodinjske aparate

  Skrb za gospodinjske aparate

  Poskrbite za pravilno delovanje gospodinjskih aparatov. Razmislite o zamenjavi z bolj varčnimi . Pri izbiri aparatov se ravnajte po njihovih energijskih nalepkah . Na ta način lahko hitro ugotovite njihovo uvrstitev v energijski razred, porabo in druge parametre.

  Že majhen nakup velikega števila napajalnikov, avdio opreme ali računalniške elektronike v mirovanju v stanju pripravljenosti bo obremenil vaš letni proračun. Priključite adapterje v pametne vtičnice ali podaljške s stikalom . Velja načelo, kar ne uporabljam, ugasnem .

  Preverite, očistite in odtajajte hladilnik in zamrzovalnik . Debela zmrzal zmanjšuje uporabno prostornino in povečuje porabo električne energije. Sesalnik z zamašenim filtrom ali polna vrečka bo povečala vašo porabo.

  Osvetlite svoj dom z učinkovito LED razsvetljavo , ki vam poleg zmanjšane porabe prihrani stroške, saj ne proizvaja toplote.

  Kako izbrati pralni in sušilni stroj?

  Preberite tudi

  Sprostite se ob zimskih športih.

  Sprostite se ob zimskih športih.

  Slovaška je čudovita gorata država s številnimi dobro opremljenimi zimskimi središči. Ponujajo odlično okolje za sprostitev in šport z odličnimi snežnimi razmerami.

  Kako izbrati pravo kuhalno ploščo?

  Kako izbrati pravo kuhalno ploščo?

  Opremite svoj sodoben dom s steklokeramično kuhalno ploščo ali varno indukcijsko kuhalno ploščo. Preizkusite inovativno, zabavno, enostavno kuhanje in veliko pametnih funkcij.

  Kako ravnati z avtomobilom pred zimo?

  Kako ravnati z avtomobilom pred zimo?

  In ne pozabi! Bliža se še bolj zahteven del leta! Hladne zimske razmere bodo preizkusile vzdrževanje in videz vašega sopotnika.

  Štedilniki in pečice za peko za popolno kulinarično doživetje.

  Štedilniki in pečice za peko za popolno kulinarično doživetje.

  Štedilniki in pečice so nujni pomočniki v kuhinji za pripravo okusnih, barvitih in odlično zapečenih jedi.

  Moderne nape za elegantno kuhinjo.

  Moderne nape za elegantno kuhinjo.

  Instant grelniki vode za ljubitelje čaja in kave.

  Instant grelniki vode za ljubitelje čaja in kave.

  Ste ljubitelj klasične kave v lončku? Radi uživate v okusu in vonju čajev z vsega sveta? Sodobno gospodinjstvo ne more brez kotlička.

  Sušilnice za kakovostno predelavo sezonskega sadja.

  Sušilnice za kakovostno predelavo sezonskega sadja.

  Odkrijte svet sušenja gob, sadja, zelenjave, zelišč in drugih živil. Vse leto imejte pri roki zdrave prigrizke brez kemikalij in konzervansov.

  Kako izbrati aparat za kavo?

  Kako izbrati aparat za kavo?

  Postanite barista v domači kavarni. Pripravite kulinarično doživetje za svoje najdražje in prijatelje. Preizkusite tudi različne načine priprave kave.

  Vakuumski aparati za daljše shranjevanje svežih živil.

  Vakuumski aparati za daljše shranjevanje svežih živil.

  Ohranite naravno barvo, vonj in okus hrane! Vakuum! Vaša hrana ostane dlje sveža. Celo petkrat dlje!

  Kako izbrati zamrzovalnik?

  Kako izbrati zamrzovalnik?

  Ali redno zamrzujete večje količine sezonskega sadja, zelenjave, rib ali mesa? Izberite najprimernejši zamrzovalnik za svoje potrebe.

  Kako izbrati pomivalni stroj?

  Kako izbrati pomivalni stroj?

  Ali veste, da vsak program v pomivalnem stroju porabi manj vode kot ročno pranje?

  Kako izbrati hladilnik?

  Kako izbrati hladilnik?

  Podaljšajte svež okus hrane, pijače in kuhanih jedi. Pregledno shranite svoje zaloge in prihranite osebni čas za druge družinske dejavnosti.