Sprostite se ob zimskih športih
27.11.2022 | Uredništvo

Sprostite se ob zimskih športih

Gorska pokrajina s številnimi zimskimi središči ponuja idealno okolje za sprostitev in zimske športe. Upoštevajte, ko se pozimi pripravljate na športne aktivnosti

  • fizična pripravljenost in kondicija
  • izkušnje in orientacijo v zimskem okolju
  • kako pogosto se želite ukvarjati z aktivnostjo – enkrat ali redno.

Najbolj priljubljeni zimski športi, primerni za vse starostne kategorije:

  • smučanje
  • tek na smučeh
  • deskanje na snegu
  • sankanje in bob
  • Drsanje
  • hokej

V zadnjem času je veliko popularnost pridobil predvsem:

  • smučarski alpinizem
  • turno smučanje
  • izleti s krpljami

Prečenje gorskih grebenov s čudovitimi razgledi na pokrajino je nepozabno doživetje.



Smučanje

Smučanje

Smučarske smuči so najbolj razširjena izbira zimske rekreacije. Pripravljeni tereni, žičnice in vlečnice omogočajo varno smuko.

Smučarske smuči so univerzalne, primerne tako za začetnike kot za izkušene smučarje. Izberite smuči za spust za urejeno pobočje, smuči za vse gore za nezahteven, neurejen teren ali smuči za freeride za zahtevno, neurejeno pobočje.

Izberite smuči, ki ustrezajo vašemu stilu. Osnovna pravila vam bodo olajšala izbiro. Glavno merilo je višina in teža smučarja .

  • primerna za vse starostne kategorije in za začetnike, ugodna cena opreme
  • smuk je odvisen od opremljenosti smučišča in števila žičnic na progi v glavni sezoni je veliko smučarjev

SmučanjeSmučarski čevljiZimske jakne

Deskanje na snegu

Deskanje na snegu

Deskanje na snegu je zimski šport predvsem za mlade, pogumne, adrenalinske kolesarje. Pri treningu se oborožite s potrpežljivostjo. Osvojite odprte terene tudi izven klasičnih prog.

Zanimiva alternativa za vožnjo vašega življenja je splitboarding . Pri vzponu lahko razdelilno desko razdelite na dve smučki. Pred vožnjo jih spneš skupaj in obrneš vez v položaj za vožnjo.

Ta rešitev združuje prednosti krpelj pri plezanju po težkem terenu, možnost smučanja na alpskem terenu in svobodo razburljivega deskanja na snegu.

  • svoboda, akrobacije, skoki, freeride na odprtem terenu
  • z vklenjenimi nogami je težje manevrirati in obvladati pravilno tehniko

Zimske kapeDeskanje na snegu

Tek na smučeh

Tek na smučeh

Tek na smučeh je najbolj zdrav turistični zimski šport, primeren za vsakogar. Pri teku so aktivne vse mišične skupine. Na svežem zraku pretvorite maščobne zaloge v obremenjene mišice.

Osnovni stil teka na smučeh je klasična tehnika. Ta tehnika je primerna tudi za rekreacijski turizem na odprtem terenu. Zanj so značilni upogib naprej, prenos teže in pravilen odboj. Idealne so smuči z luskami v odsevnem delu smuči, ki jih ni treba voskati.

Stil drsanja zahteva spremenjeno tekaško stezo. Je kondicijsko in tehnično bolj zahtevna. Tabele proizvajalcev za posamezen model olajšajo izbiro pravih smuči. Osnova so višina, teža in želeni slog.

Smuči za tek na smučeh imajo jeklene robnike za lažje premikanje po poledenelem terenu. V primerjavi s standardnimi tekaškimi smučmi so širše. Turnirske smuči, vezi in čevlji omogočajo gibanje po odprtih in neurejenih terenih podobno kot pri rekreativnem smučanju. Lahko so opremljeni s plezalnimi pasovi . Pri spustu imajo čvrst oprijem pete za lažji slalom v globljem snegu.

Turnirsko smučanje je vse bolj priljubljena alternativa smučanju.

  • stabilen ritem gibanja omogoča razbremenitev stresa in napetosti minimalno tveganje za poškodbe tek na smučeh je omejen le s pomanjkanjem snega niste vezani na urejene proge v zimskih središčih ugodna smučarska oprema

Nahrbtniki za tekFunkcionalno spodnje periloTek na smučeh

Smučarski alpinizem

Smučarski alpinizem

Smučanje je življenjski slog. Je pustolovski šport , ki je mešanica turnega smučanja, alpskega smučanja in alpinizma.

V svoji rekreativni obliki gre za visokogorske pohode na gorske sedla, ki jim sledi smučanje po neurejenem terenu.

Smučarski alpinizem zahteva dobro telesno pripravljenost, izkušnje z gibanjem po alpskem terenu in gorništvom ter odlično smučarsko znanje.

Ta zahteven zimski šport zahteva posebno smučarsko opremo z majhno težo in visoko trdnostjo.

  • boste tam, kjer običajni smučarji ne dosežejo, niste omejeni z obratovalnim časom zimskega središča, doživeli boste čudovite razglede in pokrajino
  • drag šport za opremo zahteva posebne veščine in znanje potrebna je dobra telesna pripravljenost večino časa boste preživeli v vzponu na hrib

Turistični nahrbtniki

Krplje, sani, skibobi

Krplje, sani, skibobi

Krplje omogočajo zanimive izlete tudi v največji zimi. Ne bo vas več presenetil visok kup snega. Dopolnite svojo zimsko turistično opremo . Prednost je, da jih lahko uporabite takoj, tudi če niste smučar. Pri hoji po krpljah porabite veliko več kalorij kot pri hoji.

Obstaja veliko število različic in velikosti. V globokem snegu in na izletih s tovori in nahrbtniki.

S seboj ne pozabite vzeti sani ali smučarskih bobov . Po zasneženem pobočju se boste vozili hitreje in bolj veselo.

  • enostavne za obuvanje, slačenje, pakiranje in pospravljanje primerne za planinsko pohodništvo po strmih terenih cenejše od smučarskih in tekaških smuči uporabne tudi v slabem vremenu in ponoči
  • po hribu navzdol ne moreš drseti kot na smučeh ali pa so turne smuči na ravnem počasnejše

Pohodne paliceLED žarometiŽenski treking čevlji

Drsanje

Drsanje

Vam je bilo všeč drsanje? Ali imate na voljo zimski stadion ali naravno ledeno površino? Zbežati na led. Priskrbite si kakovostne drsalke za gibanje vseh članov gospodinjstva. Moški, ženski ali otroški z nastavljivim rastnim čevljem .

Ste ljubitelj drsanja skozi vse leto? Za vas so oblikovane drsalke z zamenljivim podvozjem za klasično in-line ali drsanje.

Visokokakovostne drsalke izstopajo z zračnim, udobnim čevljem s hitrim zapenjanjem in čvrstim oprijemom gležnja . Poskusite voziti umetnostnega drsalca z dobro nabrušenimi noži iz nerjavečega jekla .

Postanite član hokejske ekipe. Športno opremo pospravite v torbe in nahrbtnike . Nosite opremo za drsanje in hokej brez truda.


Zimske rokavice

Preberite tudi

Zimske gume za varno vožnjo po mrzlih cestah

Verjetno ni več dvoma o nujnosti uporabe zimskih pnevmatik v težkih klimatskih razmerah zime. Splošno priporočilo je, da zamenjate zimske pnevmatike, če temperatura okolice pade pod 7 °C.

Domače pekarne za pripravo svežega kruha in peciva

Radi zajtrkujete svežo, hrustljavo rezino kruha ali toplo, dišeče pecivo? Potem si vsekakor priskrbite majhno domačo pekarno.

Kuhinjski roboti - zanesljivi spremljevalci pri kuhanju in peki

Odkrijte zanesljivega spremljevalca za vsakodnevno ali občasno kuhanje in peko. Postanite kreativni kuhar. Pripravite jedi z vsega sveta.

Lonci na pritisk za zdrave obroke, prihranek energije in časa

Obvladajte pripravo svojih najljubših jedi v delčku časa. Zdravo kuhanje na pari pod višjim pritiskom znatno skrajša čas priprave in s tem prihrani energijo.

Varčni televizorji za vse skozi vse leto

Sodobni televizijski sprejemniki so inteligentne, varčne SMART naprave za vsako gospodinjstvo. Bogate funkcije, ultra ploščat brezčasen dizajn, odlična slika in zvok so jih predodredili za vsakodnevno uporabo.

Izdelovalci jogurta - pomočniki za podporo naravne imunosti

Doma pripravite okusne probiotične jogurte s kakovostnim svežim ali suhim sadjem. Zagotovite si zadostno odpornost zahvaljujoč dobrim bakterijam, ki so bistvenega pomena za pravilno delovanje črevesne mikroflore.

Parni stroji za enostavno obdelavo in razkuževanje oblačil

Para zmehča in zravna vlakna v tekstilu ter tako zravna zmečkana oblačila in gube. Hkrati učinkovito dezinficira tekstil.

Kako izbrati najboljšo kavo?

Kava je ena najstarejših in najbolj priljubljenih stimulativnih pijač. Je okusen razlog za srečanja s prijatelji, za prijetno sprostitev in počitek.

Domače prekajevalnice za naravno konzerviranje in poln okus prekajenih mesnin

Dimljenje je poleg sušenja najstarejša oblika konzerviranja hrane. Priljubljene mesnice in predelave mesa so odlična priložnost za srečanje cele družine in prijateljev.

Čiščenje oken - učinkovito in moderno

Čiščenje oken, ogledal, tuš kabin ali raznih gladkih sijočih površin v domu je pogosto nočna mora. A počnite to učinkovito in sodobno.

Kako izbrati pravo kuhalno ploščo?

Opremite svoj sodoben dom s steklokeramično kuhalno ploščo ali varno indukcijsko kuhalno ploščo. Preizkusite inovativno, zabavno, enostavno kuhanje in veliko pametnih funkcij.

Kako ravnati z avtomobilom pred zimo?

In ne pozabi! Bliža se še bolj zahteven del leta! Hladne zimske razmere bodo preizkusile vzdrževanje in videz vašega sopotnika.